27. april 2021

Organfarme med levende dyr: En skræmmende etisk glidebane

stamcelleforskning

Forskere fra USA og Kina har tilføjet stamceller fra mennesker til befrugtede æg fra en makak-abe. Det er første gang nogensinde, at menneskeceller blandes med embryoner (tidligt stadie af fostre) fra aber.

Resultatet er en såkaldt kimære. Det er betegnelsen for et sagndyr, som er sammensat af komponenter fra flere forskellige dyr.

Men selvom en ’menneske-makak’ i sig selv lyder rimelig grundvolds-rystende, er det kun toppen af isbjerget. Danske eksperter er stærkt bekymrede for de etiske udfordringer.

Det fortæller Poul Hyttel, som er professor på Københavns Universitet, hvor han forsker i befrugtning og stamceller.

"Forskerne skriver klart og tydeligt, at visionen er at dyrke menneske-organer i de her kimærer i fremtiden. Planen er, at stamcellerne fra os mennesker skal gå ind og danne velfungerende organer, som vi kan bruge til transplantationer", siger han.

Poul Hyttel er meget betænkelig ved ideen om at dyrke organer i levende dyr, som vi derefter kan høste, når det passer os. Forsøgets etik bliver også diskuteret heftigt, og flere i forskningsverdenen har store forbehold.

Læs hele interviewet på DR.dk: https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/forskere-har-foerste-gang-blandet-abe-og-menneske-visionen-er-en-organ-farm.

Læs mere om om forsøgene i tidsskriftet the Cell