Ichthyophthirius: Alene navnet får det til at klø! – Københavns Universitet

Veterinærskolen > Nyheder > 2018 > Ichthyophthirius

14. maj 2018

Ichthyophthirius: Alene navnet får det til at klø!

Akvatisk patobiologi

Kurt Buchmann fortæller i ForskerZonen på videnskab.dk om den seneste opdagelse indenfor bekæmpelse af parasitten Ichthyophthirius på - slip bakterierne løs!

Ichthyophthirius diskriminerer ikke. Det encellede snyltende fimredyr volder problemer for alle ferskvandsfisk, vilde og opdrættede, i frit vand og i akvarier.

Parasitten er årsag til en dødelig sygdom, hvidpletsyge, i de angrebne fisk, og den forsøges bekæmpet med anseelige mængder kemi, der hældes i anlæggene.

Livscyklus for fiskedræberen, der giver hvidpletsyge hos ferskvandsfisk. De forskellige stadier kaldet trofont, tomont, tomocyste og theront jab ses her. (Illustration: Kurt Buchmann).

Det er en trist tilværelse, der venter den angrebne fisk, mens den lægger krop til parasittens livscyklus:

1. Et i fiskens hud (trofonten der spiser huden)
  2. Et fritsvømmende stadie (tomonten)
  3. Et indkapslet stadium (tomocysten)
  4. Det smittefarlige stadium (theronten), se figuren ovenover

Men nu er der håb forude
Professor i akvatisk patobiologi, Kurt Buchmann, fortæller at  han og hans kolleger har konstateret at et såkaldt surfaktantmolekyle fra bakterien Pseudomonas H6. Den kan dræbe alle de parasitstadier, som findes i fiskens miljø – uanset om det er en sø, et opdrætsanlæg eller et akvarie.

Læs HER om opdagelsen i artiklen på videnskab.dk (ForskerZonen) 8.5.2018